Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In 2019 kregen bijna 73.000 mensen die diagnose. Daarmee stijgt huidkanker het hardst van alle kankersoorten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die deze krant bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft opgevraagd. Inmiddels betreft meer dan de helft van alle kankergevallen in Nederland huidkanker. Borstkanker komt met 13 procent op de tweede plaats.
Het hoge aantal huidkankerdiagnoses zit hem voornamelijk in een vorm van kanker die bijna nooit uitzaait: basaalcelcarcinoom. In 2019 waren er ongeveer 50.000 mensen die te horen kregen dat zij dat relatief onschuldige type hadden. Deze soort kanker wordt in Nederland pas sinds 2017 landelijk geregistreerd. Om de verschillende kankersoorten goed met elkaar te kunnen vergelijken, wordt dat type huidkanker bij het landelijke aantal nieuwe kankerpatiënten nog niet meegeteld.
De overige typen huidkanker, waar ook de gevaarlijkere melanomen toe behoren, zijn de afgelopen vijf jaar ook explosief gestegen. Waar vijf jaar geleden nog ruim 15.000 mensen die diagnose kregen, is dat aantal in vijf jaar tijd met bijna de helft gestegen tot bijna 23.000 gevallen van huidkanker. Waarvan 7000 diagnoses een melanoom betreffen. Die stijging is volgens het IKNL te wijten aan toegenomen blootstelling aan uv-straling van zon en zonnebank, de vergrijzing, en de toegenomen aandacht voor huidkanker. Daardoor gaan mensen eerder met een verdacht plekje naar de dokter en krijgen zij nu eerder een diagnose.
Lees meer in vandaag in het AD te lezen: Diagnoses huidkanker en melanomen stijgt explosief